Vragen over politieke reis naar Benin
- carl
- 1 apr
- 2 minuten om te lezen
Op de gemeenteraad van maart 2025 stelde raadslid Carl Nijssens vast dat schepen van cultuur en toerisme Bomans (WOW) afwezig bleef. In de wandelgangen verman hij eerder die week dat voor de stad op 'werkbezoek' was naar West-Afrika. Nijssens vroeg meer uitleg op de -nog maar- derde gemeenteraad van de nieuwe legislatuur. Hieronder kan u een verslag lezen.

Vraag na de verontschuldiging van afwezige schepen Bomans op haar derde gemeenteraad: "Collega’s, klopt het dat schepen van cultuur, toerisme en erfgoed Bomans samen 2 ambtenaren op missie zijn voor 8 dagen naar West-Afrika, in Benin? Wat is de Scoop van deze misse voor onze stad?"
Blijkbaar klopte de info en werd schepen Bomans als politieke afvaardiging meegestuurd samen met twee ambtenaren naar Cové, een stad in Benin.
Het klopt dat er, eind vorig jaar, een voorstel op tafel lag van VVSG (Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten) om een bezoek te brengen aan Benin.
Maar het was niet noodzakelijk een politicus af te vaardigen. Dit kon ook een ambtenaar, een student, ervaringsdeskundige, fotograaf etc… zijn. Zo luidde de brief van VVSG en de toenmalige collegebeslissing. De keuze lag volledig bij het nieuwe college voor de samenstelling van de delegatie.
Onze stad staat vandaag voor enorme uitdagingen. De nieuwe beleidsploeg is nog maar drie maanden bezig, en de prioriteiten die het stadsbestuur zelf naar voren schuift, vragen toch om aandacht: financiële stabiliteit, lokale economie, mobiliteit, leefbaarheid.

Toch wordt er politieke tijd vrijgemaakt voor een werkbezoek naar Benin, terwijl in het nieuwe beleidsakkoord met geen woord wordt gerept over internationale samenwerking, stedenbanden, ontwikkelingssamenwerking, uitwisselingen, SDG’s .…
Er word een schepen meegestuurd die nog maar drie maanden op post is en niet eens de bevoegdheid draagt voor dit thema. De andere bevoegde schepen blijft thuis…
Dit lijkt dan wel een politieke prioriteit te zijn. Maar niets is minder waar. Noch in de prioriteitennota en de beleidsnota van dit bestuur staat er dat er aandacht aan uitwisseling en internationale samenwerking zal worden gegeven. Het is nog maar van 19 maart jl. geleden dat de prioriteiten door het beleid werden voorgesteld op de raadscommissie en hier geen letter over te vinden was.
Lees hier het beleidsakkord erop na: https://www.sint-truiden.be/beleidsakkoord
Niemand betwist het belang van partnerschappen, maar we moeten realistisch zijn.
Dit stadsbestuur roept van de daken dat de uitdagingen hier in Sint-Truiden talrijk en urgent zijn.
Hoe rijmt het dan dat een schepen, die bovendien niet bevoegd is voor internationale samenwerking, op werkbezoek gaat naar Cové?
Eenvoudig opzoekwerk leert ons dat lokale de economische as daar draait op pindanoten en mais en er van toerisme nauwelijks sprake is. Welke concrete meerwaarde biedt dit voor onze stad, terwijl cruciale dossiers hier blijven liggen?
Heeft de schepen van cultuur, toerisme en erfgoed dan geen prioriteitenlijst in Sint-Truiden af te werken en is dit dan zo belangrijk op als beleidsmaker hiervoor haar derde gemeenteraad te laten staan?

Comments